۱۷ مرداد ۱۳۹۴، ۹:۴۵

گزارش تصویری - تشریحی مهر از همدان؛

بدحسابی دولت دلالان گندم را دست به جیب کرد

بدحسابی دولت دلالان گندم را دست به جیب کرد

همدان- خرید تضمینی گندم در همدان هرچند موجب تشویق کشاورزان به تولید محصول باکیفیت شده است اما تأخیر در پرداخت مزد کشاورزان شیرینی این طرح را در کام آن‌ها تلخ و زمینه حضور دلالان را فراهم می‌کند.

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: این روزها در هر منطقه از استان همدان گندمکاران و کشاورزان در حال برداشت محصول خود از مزارع هستند و برخی پس از برداشت، این محصول را که از محصولات استراتژیک کشور محسوب می شود با نرخ خرید تضمینی به دولت تحویل می دهند.

همین کشاورزان پس از تحویل محصول خود به دولت که برای کاشت، داشت و برداشت آن چندین ماه تلاش شبانه روزی داشته و هزینه های بسیاری متقبل شده اند در مراکز خرید گندم به صف می شوند اما آنچه آزاردهنده است اینکه کشاورز پس از گذشت چند هفته از واگذاری محصول گندم خود به مراکز خرید تضمینی، هنوز نتوانسته طلب خود را به طور کامل دریافت کند.

گندم همدان

تاخیر در پرداخت بدهی کشاورزان از سوی دولت، پای دلالان را برای خرید گندم از کشاورزان باز کرده و کشاورزان نیز به دلیل نقد بودن پول واسطه ها گندم مازاد بر نیاز خود را به راحتی و حتی با قیمت پایین تر به دلالان می فروشند در حالی که همین دلالان پس از خرید گندم از کشاورزان به قیمت پایین تر، آن را به قیمت خرید تضمینی به دولت می فروشند.

به گفته مدیر زراعت جهاد کشاورزی استان همدان امسال ۸۸ هزار و ۳۰۰ هکتار از مزارع استان زیر کشت گندم آبی و ۱۹۰ هزار هکتار نیز زیر کشت گندم دیم قرار گرفته است.

شهرام پرورش سطح اولیه کشت گندم در استان همدان در سال جاری را ۴۱۵ هزار هکتار عنوان کرده که این میزان به دلیل بروز خسارت سرمازدگی به ۲۸۰ هزار هکتار کاهش یافته است.

بیش از ۷۰ درصد از محصول مزارع گندم استان همدان برداشت شده است

تاکنون بیش از ۷۰ درصد از محصول مزارع گندم استان همدان برداشت شده و در پی خرید این میزان گندم بیش از ۴۸۰ میلیارد ریال به کشاورزان استان پرداخت شده است.

با این تفاسیر و با وجود آنکه دولت تلاش کرده رضایت کشاورزان را در خرید محصولاتشان تا حدودی جلب کند اما همچنان نارضایتی هایی وجود دارد که به همین منظور و بررسی مسائل و مشکلات کشاورزان و مراکز خرید تضمینی گندم به همراه مدیرتعاون روستایی استان همدان راهی بخش گل تپه از توابع شهرستان کبودرآهنگ شدیم .

گندم همدان

برای سفر به گل تپه، نزدیک ترین مسیر از جاده شهرستان بهاررا طی کردیم و بعد از گذشت حدود ۵۰ دقیقه به گل تپه رسیدیم و خود را به مرکز خرید تضمینی گندم این منطقه رسانیدیم.

دراین مرکز تعدادی از کشاورزان محصول خود را تحویل داده وعده ای نیز در نوبت تحویل محصول گندم خود منتظر بودند.

از میان جمع حاضر یکی از کشاورزان چندقدمی جلو آمد و وقتی متوجه شد خبرنگارم شروع به صحبت کرد و گفت: مشکل دریافت وجوه گندم از مشکلات تاریخی کشاورزان است و متاسفانه هنوز تدبیر مناسبی برای رفع این مشکل اندیشیده نشده و مطالبات کشاورزان با تاخیر پرداخت می شود.

وی با بیان اینکه تاخیر در پرداخت بهای گندم کشاورزان، بازار گندم را به جولانگاه دلالان کرده است، گفت:  بعضی از کشاورزان که دارای بدهی و سررسید بوده ناگزیر برای فروش محصول خود «دست به نقد تر» از واسطه ها کسی را پیدا نمی کنند.

گندم همدان

این کشاورز ادامه داد: هر چند خرید تضمینی مزایای زیادی داشته اما تاخیر در پرداخت مطالبات شیرینی این طرح را به کام کشاورزان تلخ کرده و ما امیدواریم مسئولان هر چه زودتر به قول خود عمل کرده و مطالبات کشاورزان را پرداخت کنند.

هر ساله هنگام برداشت محصولات دلالان سرازیر روستاها می شود و با قیمت کمتر از خرید تضمینی اما به صورت نقد و یکجا محصولات بعضی از کشاورزان را خریداری می کنند

وی اضافه کرد: هر ساله هنگام برداشت محصولات دلالان به روستاها سرازیر می شود و با قیمت کمتر از خرید تضمینی اما به صورت نقد و یکجا محصولات بعضی از کشاورزان را خریداری می کنند و کشاورزانی که بدهی دارند به اجبار مجبور به فروش محصولات خود می شوند.

وی گفت: خوشبختانه با وجودی که امسال کشاورزان بسیاری محصولات خود را به مراکز خرید آوردند اما خبری از صفهای طولانی چند روزه نبود و در ساعات اولیه محصولات تحویل داده می شد.

یک کشاورز ساکن گل تپه نیز درگفتگو با خبرنگارمهر با بیان اینکه امسال در زمینی به مساحت ۱۵ هکتار گندم دیم کاشته است، افزود: امسال ۲۰ تن گندم از این زمین برداشت کردم که اگر بارش ها بیشتر می شد میزان برداشت افزایش می یافت.

حجت لطفی نور از نحوه کار مراکز خرید تضمینی گندم ابراز خرسندی کرد و با اشاره به اینکه قبل از راه اندازی این مراکز باید مسافتی طولانی را تا سیلو طی می کردیم تا محصول خود را تحویل دهیم، اظهارداشت: اکنون در این مراکز با صرف کمترین هزینه و وقت محصول خود را می فروشم .

وی در ادامه از تاخیر در پرداخت وجه گندم توسط دولت گلایه کرد و گفت: از دولت انتظار داریم هر چه زودتر مطالبات کشاورزان را پرداخت کند تا شرمنده خانواده و طلبکاران خود نشویم چرا که کشاورزان برای کاشت و برداشت محصول هزینه های بسیاری متحمل و در برخی اوقات نیز مقروض می شوند که باید آن را پرداخت کنند.

گندم همدان

این کشاورز اهل گل تپه همچنین از دولت خواست تا کشاورزان را در زمینه های مختلف از جمله تهیه و توزیع کود شیمیایی، بذر و غیره حمایت کند.

اما گذشته از صحبت های کشاورزان، مدیر تعاون روستایی نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه دولت به منظور سهولت دسترسی کشاورزان برای تحویل گندم مازاد بر نیاز خود مراکز خرید تضمینی را راه اندازی کرده است، افزود: از ابتدای برداشت گندم در استان تاکنون شبکه تعاونی های روستایی و شبکه تعاون های تولید به مباشرت از شرکت غله و خدمات بازرگانی مراکزی را در نقاط دور دست استان راه اندازی کرده اند.

رضا عباسی با اشاره به اینکه هم اکنون ۸۰ مرکز اصلی و فرعی خرید تضمینی گندم  در استان همدان فعال هستند، گفت: این مراکز به صورت شبانه روزی آمادگی تحویل گندم مازاد بر نیاز کشاورزان را دارند.

وی یکی از فواید مراکز خرید تضمینی گندم را کاهش هزینه ها و وقت کشاورزان برای تحویل محصول عنوان کرد و اظهارداشت: با راه اندازی این مراکز تا حدودی از دغدغه کشاورزان برای فروش گندم و تحویل به سیلوها کاسته شده است چرا که کشاورز در جریان وزن کشی و افت وزنی محصول خود قرار می گیرد.

عباسی در ادامه با بیان اینکه خرید تضمینی در اکثر محصولات حداقل قیمتی است که از ضرر و زیان کشاورزان در تولید محصولات مختلف به ویژه محصولات استراتژیک مثل گندم جلوگیری می کند، عنوان کرد: گندم از نیازهای اساسی کشور محسوب می شود و دولت با ورود در خرید این محصول دست واسطه ها و دلالان را کوتاه می کند تا کشاورزان گندم مازاد بر نیاز خود را به مراکز رسمی که دولت باشد تحویل دهند.

گندم همدان

وی با تاکید براینکه مراکز خرید تضمینی گندم برای مدیریت تولید محصول گندم است، بیان کرد: گندم قوت اصلی مردم کشور است و باید در این زمینه برنامه ریزی و قبل از آغاز خرید، تسهیلات فراهم شود تا کشاورزان بتوانند راحت تر و با اطمینان خاطر از وصول مطالبات محصول خود را تحویل مراکز خرید دهند.

امسال استقبال کشاورزان از خرید تضمینی خوب بوده و بیش از ۹۵ درصد از محصول گندم خود را تحویل این مراکز داده اند

مدیر تعاون روستایی استان همدان با اشاره به اینکه امسال قیمت تضمینی هر کیلوگرم گندم هزار و ۱۵۵ تومان است، گفت: امسال استقبال کشاورزان از خرید تضمینی خوب بوده و بیش از ۹۵ درصد از محصول گندم خود را تحویل این مراکز داده اند.

عباسی با تاکید بر اینکه قیمت هر کیلوگرم گندم ۱۱۵۵ تومان است، افزود: گندم هایی که از کیفیت بالایی برخوردار باشند تا ۱۱۷۰ تومان نیز قیمت گذاری می شوند.

وی ادامه داد: متاسفانه تاخیر در پرداخت مطالبات کشاورزان باعث شده است که پای دلالان به بازار گندم باز شود و محصول کشاورزان را به دلیل نقد بودن پول به قیمتی کمتر بخرند و سپس همان گندم را به مراکز خرید تضمینی گندم بفروشند و بی هیچ زحمتی سود زیادی را به دست آورند.

عباسی با تاکید براینکه تعاون روستایی مسئولیتی در قبال پرداخت مطالبات کشاورزان ندارد، اظهارداشت: بانک عامل پرداخت مطالبات بانک کشاورزی است و اطلاعات کشاورزان از طریق سامانه ثبت می شود و برای گرفتن پول به بانک عامل معرفی می شود که در این میان تعاون روستایی فقط نقش واسطه را ایفا می کند.

وی عنوان کرد: از ابتدای آغاز خرید تضمینی گندم تمام سعی دولت بر این بوده که پرداخت بهای گندم های خریداری شده به روز باشد و یا حداقل در مدت یک هفته به کشاورزان پرداخت شود که متاسفانه این مهم محقق نشد.

به کشاورزان قول می دهم تا هفته آینده مطالباتشان پرداخت شود

عباسی تاکید کرد: مدیران ارشد استان شبانه روز تلاش می کنند که هرچه سریعتر بدهی دولت به کشاورزان پرداخت شود و این قول را به آنها می دهیم که این مشکل تا هفته آینده برطرف شود.

وی در ادامه به مراکز مکانیزه نگهداری گندم در استان همدان اشاره کرد وبا بیان اینکه این مراکز بیش از ۷۰۰ هزارتن ظرفیت دارند، گفت: مراکز خرید تضمینی گندم مراکز فرعی هستند که گندم مازاد بر نیاز کشاورزان را به منظورتحویل به سیلوها و کارخانجات آرد خریداری می کنند.

گندم همدان

این مسئول با بیان اینکه مراکز خرید تضمینی نزدیک ترین مکان به مزارع گندم هستند، افزود: در این مراکز کشاورزان با صرف کمترین وقت و هزینه و با وسایل نقلیه سبک و سنگین محصول خود را به دولت می فروشند.

مدیرتعاون روستایی به اشاره یه اینکه مراکز خرید تضمینی ظرفیت ۱۰۰ هزار تنی در سراسر استان فعال هستند، اظهارداشت: این مراکز بیشتر مرتبط با تشکل های بخش کشاورزی است که در حال حاضر حدود ۲۶۰ هزار تن گندم را خریداری کرده اند که از این میزان ۱۵۰ هزارتن توسط شبکه تعاون روستایی خریداری شده است .

رضا عباسی ادامه داد: دراین مراکز به صورت همزمان خرید گندم از کشاورزان انجام و گندم های خریداری شده به مراکز اصلی نگهداری گندم حمل می شود.

وی با اشاره به اینکه عمده مراکز مجهز به وسایل باسکول و افت زنی و غیره هستند، بیان کرد: دراین مراکز کارها راحت و در مقابل چشم کشاورزان انجام می شود .

گل تپه دارای یک سیلوی ۵۵ هزار تنی و سه مرکز خرید تضمینی گندم است

بخشدار گل تپه نیز در گفتگو با خبرنگار مهرافزود: بخش گل تپه دارای یک سیلوی ۵۵ هزار تنی و سه مرکز خرید تضمینی گندم است .

ابراهیم دهقانی با اشاره به اینکه پارسال نزدیک به ۳۷ هزار تن گندم درسیلوی بخش گل تپه ذخیره شد، اظهارداشت: از ابتدای آغاز برداشت گندم دراین بخش تاکنون حدود ۱۵ هزار تن گندم خرید تضمینی شده است.

وی با بیان اینکه هریک از مراکز خرید تضمینی تاکنون سه هزارتن گندم از کشاورزان خریداری کرده اند و پیش بینی می شود مشکلی دراین بحث وجود نداشته باشد، عنوان کرد: یکی از مهمترین مشکلات در بخش خرید گندم حمل گندم از مراکز فرعی به سیلوها و کارخانجات آرد است که امیدواریم باآهنگ حملی که توسط همکاران تعاون روستایی صورت می گیرد این مشکل نیزبرطرف شود.

گندم همدان

بخشدار گل تپه در ادامه با اشاره به اینکه در این بخش ۸۶ هزار هکتار زمین زراعی قابل کشت وجود دارد، گفت: از این میزان هر ساله ۴۳ هزار هکتار ریز کشت می رود.

دهقانی با تاکید براینکه برداشت گندم در این بخش تا ۲۰ مرداد ماه ادامه دارد، افزود: ۲۰ درصد از مزارع گندم بخش گل تپه هنوز برداشت نشده است.

مدیرعامل تعاون روستایی الوند روستایی قهورد سفلی بخش گل تپه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه خرید گندم در این مرکز از ۱۸ تیرماه آغاز شده و تا ۲۰ مردادماه ادامه دارد، افزود: بیش از سه هزار تن گندم در این مرکز خریداری شده و فقط ۸۵۰ تن به مراکز اصلی ذخیره سازی گندم حمل شده است.

بخشی از گندم خریداری شده در فضای باز نگهداری می شود

محسن قربانی با اینکه روزانه ۲۵۰ تن گندم توسط مرکز خرید تضمینی قهورد خریداری می شود، گفت: این درحالی است که از این میزان گندم خریداری شده فقط ۷۵ تن به مراکز اصلی حمل می شود و همین امر موجب پرشدن ظرفیت انبار این مرکز شده و مجبور شده ایم گندم را در محوطه باز نگهداری کنیم .

وی با تاکید براینکه مراکزخریدی که تا مراکز اصلی فاصله زیادی دارند با مشکل حمل مواجه هستند، گفت: یکی از مهمترین دلایل این مشکل قیمت گذاری اشتباه هزینه حمل توسط شرکت غله و خدمات بازرگانی است.

قربانی ادامه داد: شرکت غله و بازرگانی هزینه حمل گندم مسافت های نزدیک و مسافت های دور را به یک میزان نرخ گذاری کرده و همین امر موجب شده رانندگان تمایلی برای حمل گندم مراکز دورنداشته باشند که تقاضا داریم این مشکل هر چه سریعتر برطرف شود.

گندم همدان

وی عنوان کرد: تحویل گندم کشاورزان در مراکز خرید تضمینی براساس اصولی خاص انجام می شود به این صورت که ابتدا باید با استفاده از باسکول بار گندم کشاورزان وزن کشی و پس ازآن نیز مسئول آزمایشگاه این مراکز، با نمونه گیری از بار گندم وزن، نوع گندم از جمله نرم، نیمه سخت، سخت و دوروم، تعیین درصد پروتئین، گلوتن مرطوب، کیفیت گلوتن، درصد سن زدگی، افت مفید، افت غیرمفید، درصد رطوبت  و آلودگی به افات انباری را به منظور تعیین قیمت مورد آزمایش قرارمی دهد .

وی گفت: نمونه برداری گندم درمراکز خرید تضمینی باید مطابق استاندارد ملی و به وسیله سوندهای مخصوصی به نام بامبو انجام  شود که این وسیله شامل دو لوله تو خالی با نوک تیز بوده که یکی از آنها در داخل دیگری قرار گرفته است.

بنابراین گزارش آنچه مسلم است اینکه گندم حیاتی ترین و استراتژیک ترین محصول غذایی دنیا به حساب می آید و علیرغم اینکه در چندین سال گذشته تولید گندم بیش از سه برابر شده اما با رشد روز افزون جمعیت دنیا، اکثر کشورهای جهان وارد کننده گندم هستند.

در کشور ایران نیز گندم یک محصول استراتژیک به حساب می آید و اصلی ترین ماده غذایی مردم است وعلیرغم اینکه در سال های گذشته کشورمان به خودکفایی رسیده است، اما حفظ این جایگاه با توجه به احتمال نوسانات تولید گندم نیاز به هماهنگی بین امکانات ذخیره سازی گندم و تولید آن را بیشتر از گذشته نمایان می سازد.

امروزه در تمامی کشورهای توسعه یافته نیاز به تولید و ذخیره سازی استاندارد و به هنگام غلات از ضروریات اولیه است اما مهمترین نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که دولت ها باید از کشاورزان در زمینه های مختلف برای تولید محصول با کیفیت حمایت کنند و دراین زمینه مشوق هایی را در نظر بگیرند.

گزارش و عکس: آذر شیرخاتی

کد خبر 2877462

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha